BTW-vrijstelling voor wereldwinkels vervalt per 1 juli 2012

Wereldwinkels met een omzet kleiner dan EUR 68.067 mochten sinds 2007 gebruikmaken van een goedkeuring van het Ministerie van Financiën waardoor hun omzet buiten de heffing van BTW bleef. Deze goedkeuring vervalt definitief op 1 juli 2012.

Dit heeft voor een wereldwinkel tot gevolg dat zij vanaf 1 juli 2012 rekening moet houden met de verschillende BTW-tarieven die gelden voor levensmiddelen zoals bananen en koffie enerzijds en overige producten zoals sieraden en modeaccessoires anderzijds. Een mogelijkheid is om de kassa aan te passen dan wel gebruik te maken van één van de drie winkelwaardenberekeningen om de ontvangen gelden te splitsen naar de productgroepen.

Ook aan de inkoopzijde verandert het nodige. De door leveranciers in rekening gebrachte BTW mag de wereldwinkel vanaf 1 juli 2012 terugvragen. Ook voor investeringen uit het verleden zijn er mogelijkheden om nog een deel van de BTW terug te vragen. Een ander punt van aandacht is de eventuele huur van een pand. Informeer voor de mogelijkheden met betrekking tot de teruggaaf van BTW op investeringen en lagere huur bij jouw belastingadviseur.

Lees voor meer informatie het complete artikel van EFK Belastingadviseurs, dat je hieronder aantreft.